helt ærlig

Hverdagstanker

Velkommen til Langedrag naturpark

Kategori: Å reise m barn med spesielle behov, barn, dyr, ferie | 0 kommentarer » - Skrevet onsdag 24. juli , 2013

Nettsidens egen beskrivelse av parken:

Bilde av Bildemal_introside_liggende

Langedrag

En opplevelse som setter spor…

I spesielt naturskjønne omgivelser ligger Langedragshusene som et Soria Moria slott 1000 m.o.h. med utsikt over vann og fjell mellom Hallingdal og Numedal. Byggingen av gården startet i 1978. Sammen med sin familie ønsket Eva og Edvin K. Thorson å virkeliggjøre sin drøm om en gård der besøkende kan få unike opplevelser med nærhet til dyr og natur.

Edvin er også gründeren bak E.K.T helsetrøye og E.K.T Rideskole på Ekeberg i Oslo. Både helsetrøyen og Langedrag er bygget på filosofien om at: «Naturen er vår beste læremester».

På tunet kan besøkende få oppleve nærkontakt og kos med våre mange husdyr. I naturparken kan du på nært hold studere ville dyr, som ulver, gauper, fjellrev, villsvin, elg og reinsdyr. «Ærefrykt for livet» betyr mye for oss.

Langedrag er en naturpark med rundt 300 dyr fordelt på 20 forskjellige arter. Stedet er en fjellgård med eget ysteri og geitemelkproduksjon samt leirskole som kan huse over 80 elever hver uke. Vi tar i mot gjester for dagsbesøk, dåp, konfirmasjon, bryllup og andre selskaper. På sommeren arrangerer vi rideleir, familieleir, seterdager og mange andre aktiviteter. I helgene kan man overnatte på Langedrag og få ta del i livet på gården sammen med oss!

_____________________________________________________________________

Jeg kan absolutt kjenne igjen beskrivelsen av parken, selv om den er noe forskjønnet… Hadde på forhånd lest VG’s evaluering, hvor de anbefalte å sette av en hel dag her. Selv hadde vi desverre bare 4 timer, og dette stresset meg litt, da vi gjerne ville få med oss alt.

Jeg blogger jo om det å feriere med barn med spesielle behov, noe jeg også hadde denne dagen. Det er vanskelig for meg å sette meg inn i hvordan det ville vært for meg å være der som vanlig besøkende, men jeg er rimlig sikker på at noe hel dag ville jeg ikke trengt. Rundturen for å se på dyrene gikk rimlig kjapt, det var ikke så mange innhegninger å se, for å si det slik.

IMG_0074

Vi sjekker alltid hjemmesidene før vi reiser. Langedrags hjemmeside anser jeg som svært mangelfulle. Det er ikke oppgitt et ord om hvordan det er for handicappede der, eller om terreng, veier/stier, fremkommelighet i og utenfor hus osv.

Da vi ankom fant vi fort ut at handicap plasser fantes ikke her. I hvertfall fant ikke vi disse. Det var heller ikke en sjel å spørre i området.

Veien inn i parken var ikke lang, men grusom å gå med manuell rullestol. Gudskjelov veier datteren min under 30 kg, tørr ikke tenkte på hvordan det ville vært med en voksen i manuell rullestol. Ikke nok med dyp singel, men det var også mange «hull» som dukket opp, og rullestolen falt nedi.

Inn i resepsjonen er det bygget rullestolramper, stort pluss, og endelig noe tilpasset. Desverre var det vonde dørterskler vi likevel måtte kjempe oss over, og handicapdo fantes ikke her.

Langedrag benytter seg av ledsagerordningen, noe jeg synes var et stort pluss. I kassen for billetter sto verdens søteste ungjente, som fikk oss til å føle oss litt bedre, etter den tunge starten…

Vi rakk akkurat rovdyrforingen i parken, noe vi ble kjempeglade for. Vi liker slike rundturer, med info om dyrene osv. Desverre ble dette nok en utrolig lite hyggelig opplevelse. Guiden for dagen var superflink når det kom til kunnskap om stedet og dyrene. Desverre var det ellers forferdelig dårlig tak i henne. Synes mye av skylden ligger i alt for lite bemanning. Med så mange gjester burde det vært i hvertfall to guider.
Guidingen startet med info om starten av stedet, og visjoner. Superspennende det lille vi hørte, desverre var ikke det mye. Det var veldig veldig mange turister denne dagen, som bare ventet på rundturen, og som ikke brydde seg om noen historie. Mikrofonen til guiden var alt for lav til å overdøve dette, og man fikk ikke med seg historien i det hele tatt. Personlig var jeg glad jeg hadde lest den på forhånd.

IMG_0040

Området rundt første stopp var steingjerder, plen, og små stier fulle av mennesker. For oss var det hundre prosent umulig å komme frem, og datteren vår så ingen ting. I tillegg ble det oppfprdret om at barna skulle få stå først, noe de voksne rett og slett dreit i, for å si det rett ut, og guiden gjorde ikke mer med dette. Vi tok en prat med guiden, og sa i fra at dette ble svært vanskelig for oss, og trodde med EN rullestolbruker, at dette kanskje ble tatt litt hensyn til, men den gang ei. Hun sa der og da, kan hun ikke stå der, og ved neste stopp var hele jenta glemt igjen. Synes i en slik situasjon, at jeg som mor, burde slippe å være den som skal be andre om å flytte seg, slik at min datter kommer til, dette burde parkens guid ta hensyn til.

På Langedrag tar de mating av alle rovdyrene i en smell, og tempoet var høyt. Turistene løp for å være først til neste post, og vi med rullestol, kom alltid sist, og barna fikk ikke sett en eneste ting. I tillegg tok guiden snarveier til stedene, utenfor vei, noe som  ble håpløst for oss. Enden på visa, var at vi måtte ta annenhver stopp, og bruke annenhver stopp til å komme oss først til neste stopp. Vi fikk sett to av dyrene på denne omvisningen!

Inne hos reinsdyrene og fjellrevene fikk barna bli med inn å mate dyrene. Jeg fulgt jentungen noe jeg var svært glad for. Igjen påpeker jeg viktigheten av nok guider ved slike aktiviteter, for dette var bare kaos. Ungene gjorde ikke som guiden sa, foreldrene snakket ikke til de, og stille barn som min datter kom nesten ikke til. I tillegg ble snuppemor ledd av, dyttet, og sneket forbi. Det var en liten hyggelig opplevelse å være hurpemamma som måtte snakke til alle de barna :-(

Å se mannen inne hos ulvene, fikk datteren min og jeg aldri gjort. Turen dit gikk en snarvei over en år med store kampesteiner, og vi måtte gå ned på tunet igjen, rimlig slukørede.

Nede på gården er det en stor innhegning barna kan gå fritt inn i. Her er det store kuer, hester, geiter, griser, kaniner, høner og ender. De fleste dyrene kunne man gå å klappe. Alle barna skulle ha med seg voksne inn, noe som igjen ikke ble fulgt. Det fantes ikke En voksen fra parken der inne, noe jeg synes var litt uforsvarlig… Dyr er dyr, og med egene instinkter og viljer. Kuene hadde kjempehorn, og en minimal fare er det vel alltid, om barn flyr alene inne hos slike dyr. Men jeg fulgte snuppa mi inn, og dette var vel den største opplevelsen for henne denne dagen, hun storkoste seg der inne.

Etter to og en halv time med ganske mange skuffelser, ønsket alle bare å reise hjem, noe vi gjorde.Redningen for oss denne dagen, er at datteren vår tross alt kan gå og på gode dager -noe dette var- kan hun gå ganske mye. For dere med barn med tunge bevegelseshemninger fraråder jeg faktisk parken på det sterkeste.

IMG_0129

Mine terningkast går jo på tilpassing for oss med barn med spesielle behov, og Langedrag får

 

TERNINGKAST

img_46179883bc9f5

 

 

 

 

 

 

 

 



(Kun synlig for administrator) *

Driftes av Bloggnorge.com - Gratis Blogg | PRO ISP - Blogg på webhotell og eget domenet | Genc Media - Webdesign og hjemmeside
Bloggen "helt ærlig" er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse. Forfatter er selv ansvarlig for innhold. Tekniske spørmål rettes til post[att]bloggnorge[dått]com.
css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.